Wat is (vak)therapie?

Niet praten, maar doen! 

Sommige kinderen en jongeren zijn onrustig, in zichzelf gekeerd of bijvoorbeeld angstig. Soms hebben ze te weinig zelfvertrouwen of moeite met het uiten van gevoelens. Er zijn ook kinderen die in hun leven nare gebeurtenissen hebben meegemaakt. Ze zijn somber, maken vaak ruzie, maken moeilijk vrienden of worden gepest. Ouders/verzorgers kijken dit meestal even aan, maar soms lukt het hun of de omgeving niet om dit te veranderen. (Vak)therapie kan dan helpen. 

Joki-C biedt verschillende vormen (vak)therapie en behandeling wanneer kinderen en/of hun ouders/verzorgers vastlopen of dreigen vast te lopen in hun ontwikkeling. We bieden zowel individuele therapie, als behandeling gericht op de interactie tussen ouders/verzorgers en kind. Samen met ouders/verzorgers kijken we waar de hulpvraag ligt en welke inzet het best passend is.

aanmelden

Speltherapie

Als de ontwikkeling van je kind vastloopt (al dan niet door een traumatische ervaring) kan individuele speltherapie helpen deze weer op gang te krijgen. Speltherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de therapeut spel als middel gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen. Spel is de taal van het kind! Het spel geeft het kind de gelegenheid om te ontspannen, zijn/haar gedachten, gevoelens of wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Naast het ‘doen alsof’ spel wordt er ook gebruik gemaakt van andere werkvormen als tekenen, gesprekjes, verhalen, werkboeken, ontspanningsoefeningen en gezelschapsspelen.  

Psychomotorische Therapie (PMT)

Bij psychomotorische therapie staat bewegen centraal. Het bewegen en het lichaam zijn middelen om te communiceren met de omgeving. Je kind laat in zijn houding en bewegingsgedrag zien hoe hij zich voelt en de omgeving ervaart. Vaak wanneer een kind gedrag laat zien dat door zijn omgeving (ouders/verzorgers, school) als storend wordt ervaren, wordt niet begrepen waar dit vandaan komt of wat het kind nodig heeft om dit gedrag te veranderen.

Wanneer deze verandering niet vanzelf gaat, kan psychomotorische therapie helpen. In de therapie staat plezier voorop. Wanneer een kind plezier ervaart, is het in staat om nieuwe vaardigheden te leren. En om plezier te hebben, moet het kind zich veilig en vertrouwd voelen. De therapie biedt het kind deze veilige plek, van waaruit het al bewegend en spelend in staat wordt gesteld om te uiten wat het niet in woorden kan uitdrukken en te oefenen met nieuw gedrag.

Dans- en bewegingstherapie 

Dans- en bewegingstherapie kan je kind helpen zich te leren uiten. Je kind leert zich in de therapie op speelse wijze verder te ontwikkelen in dans en beweging. Het kind breidt zijn bewegingspatroon uit, het lichaamsbesef wordt versterkt en daarmee ook hoe het zich gedraagt. Als het nodig is wordt er naast dans en beweging ook gepraat en gebruik gemaakt van andere creatieve middelen als ontspanningsoefeningen, beeldende vormen en muziek.

Wat is het doel?

Met de diverse vormen van (vak)therapie ondersteunen we kinderen in hun emotionele, sociale, cognitieve en fysieke ontwikkeling door middel van ervaringsgerichte en non-verbale therapievormen. (Vak)therapie is vooral effectief bij kinderen die moeite hebben met verbale communicatie of die gebaat zijn bij een meer ervaringsgerichte aanpak. Het biedt hen ruimte om op een creatieve en lichamelijke manier aan problemen te werken, passend bij hun behoeften en ontwikkelingsniveau.  

Wanneer wordt (vak)therapie ingezet?

(Vak)therapie kan ingezet worden als enkelvoudig traject of in combinatie met andere producten van JoKi-C (MKD/IAG).
(Vak)therapie wordt ingezet bij diverse problemen:

  • Heftige gebeurtenissen zoals trauma en hechting.
  • Moeite bij het uiten van emoties, en het reguleren daarvan (emotieregulatie).
  • Moeite met het herkennen en aangeven van grenzen.
  • Het herkennen van lichaamssignalen.
  • Beter leren afstemmen.
  • Moeite met prikkelverwerking.
  • Vastgelopen door patronen binnen het gezin.
  • Problemen in de relatie met zijn ouders/verzorgers).
  • Meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Zich vaak niet fijn lijkt te voelen of lichamelijke klachten heeft, zonder dat duidelijk is waarom.
  • Terugval in gedrag of ander gedrag laat zien dan gewend (bijvoorbeeld slecht slapen, meer ruzie maken, bedplassen, snel of meer huilen, nachtmerries, drukker of juist meer teruggetrokken, pesten of gepest worden)

Financiering:
-Jeugdwet

aanmelden