Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) is een vorm van ambulante behandeling thuis die gericht is op het ondersteunen en optimaliseren van complexe gezinssystemen tussen ouder/verzorger en kind(eren) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Inzet in gezinnen met jongere kinderen is in overleg mogelijk. Eerdere hulpverlening is vaak niet van de grond gekomen. De ambulante behandeling richt zich niet alleen op de afzonderlijke individuen, maar ook op de interacties, patronen en dynamiek binnen dat systeem.
De behandelaar of hulpverlener komt naar het gezin toe om ondersteuning te bieden in de eigen thuissituatie.
Bij de ambulante behandeling thuis investeren we eerst fors in de relatie met de gezinsleden om een goede aansluiting te vinden en een basis voor vertrouwen te leggen. De motivatie van ouders en kinderen voor een hulptraject kan bij aanvang variëren. Juist dan zien wij het als een uitdaging om tot een samenwerking met het gezin te komen waarbij wij zeer vasthoudend zijn.
Ambulante behandeling thuis is een krachtige ambulante maatwerk-aanpak om complexe problemen binnen het gezin aan te pakken. De aanpak is domein-overstijgend; we beperken onszelf niet tot de hulpvragen van het kind, maar kijken naar de krachten en kwetsbaarheden van alle gezinsleden. Een IAG-traject duurt gemiddeld 9 maanden (dit is afhankelijk van de afgegeven beschikking) en wordt op maat aangepast aan het gezin. Afhankelijk van de complexiteit van de hulpvraag kan deze vorm ook kort intensief ingezet worden. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling richt zich op het versterken van de krachten van het gezin en activeert, zoveel mogelijk, het netwerk.
Wat is het doel?
Het opnieuw in verbinding brengen van ouder/verzorger en kind, zodat ouders handvatten krijgen om de-escalerend te handelen waardoor spanningen tussen ouder/verzorger en kind afnemen in heftigheid en frequentie. Ouders/verzorgers leren om belangrijke personen in hun netwerk en het netwerk van het kind te betrekken, zodat hun draagkracht hoger wordt en de draaglast wordt verdeeld. Door eventuele inzet van een jongerencoach of externe specialistische hulpverlening (vaktherapeut, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, politie, scholen etc.) kan de meest complete en maatwerk hulp worden geboden aan het gezin.