Wat is Systeembegeleiding?

Kinderen en jongeren kunnen het beste opgroeien in een gezin. Een gezin maakt ontwikkelingsfasen door die een beroep doen op het aanpassings- en probleemoplossend vermogen van de verschillende gezinsleden en hun onderlinge verhoudingen. Meestal gaat dit goed, maar het kan zijn dat deze ontwikkelingsfase niet goed verloopt. Er kunnen hardnekkige gezins- en communicatiepatronen ontstaan die de veiligheid en/of ontwikkeling van kinderen bedreigen, en welke niet zelfstandig door de gezinsleden en hun eigen netwerk kunnen worden opgelost. 

Systeembegeleiding is een vorm van (ambulante) begeleiding thuis die gericht is op het ondersteunen en optimaliseren van complexe gezinssystemen tussen ouder/verzorger en kind(eren) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Inzet in gezinnen met jongere kinderen is in overleg mogelijk. Eerdere hulpverlening is vaak niet van de grond gekomen. De systeembegeleiding richt zich niet alleen op de afzonderlijke individuen, maar ook op de interacties, patronen en dynamiek binnen dat systeem. 

De behandelaar of hulpverlener komt naar het gezin toe om ondersteuning te bieden in de eigen thuissituatie. 

Bij systeembegeleiding investeren we eerst fors in de relatie met de gezinsleden om een goede aansluiting te vinden en een basis voor vertrouwen te leggen. De motivatie van ouders en kinderen voor een hulptraject kan bij aanvang variëren. Juist dan zien wij het als een uitdaging om tot een samenwerking met het gezin te komen waarbij wij zeer vasthoudend zijn. 

Systeembegeleiding is een krachtige ambulante maatwerk-aanpak om complexe problemen binnen het gezin aan te pakken. De aanpak is domein-overstijgend; we beperken onszelf niet tot de hulpvragen van het kind, maar kijken naar de krachten en kwetsbaarheden van alle gezinsleden. De toeleiding naar systeembegeleiding verloopt meestal via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Raad van de Kinderbescherming en de WMO.

aanmelden

Wat is het doel?

Het opnieuw in verbinding brengen van ouder/verzorger en kind, zodat ouders handvatten krijgen om de-escalerend te handelen waardoor spanningen tussen ouder/verzorger en kind afnemen in heftigheid en frequentie. Ouders/verzorgers leren om belangrijke personen in hun netwerk en het netwerk van het kind te betrekken, zodat hun draagkracht hoger wordt en de draaglast wordt verdeeld. Door eventuele inzet van een jongerencoach of externe specialistische hulpverlening (vaktherapeut, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, politie, scholen etc.) kan de meest complete en maatwerk hulp worden geboden aan het gezin.

Hoe gaan we te werk bij de diagnostiek onderzoek

  • In kaart brengen van de situatie 
  • Een intakegesprek om de complexiteit van de gezinsproblemen en hulpvragen in kaart te brengen. We investeren daarbij fors in de relatie met gezinsleden zodat er een goede aansluiting gevonden kan worden en er een basis van vertrouwen aanwezig is. We observeren en analyseren de interacties tussen ouder/verzorger en kind. 
  • We stellen samen met het gezin een plan van aanpak (op maat) op aan de hand van de systeemanalyse.
  • We bieden domein-overstijgende gezinsbegeleiding op maat en kijken naar de krachten en kwetsbaarheden van alle gezinsleden. 
  • De benadering is laagdrempelig en outreachend, maar ook doortastend en volhardend.
  • We gaan met ouders aan de slag vanuit de beginselen van Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet om zo de verbinding met het kind te herstellen. 
  • We bieden de ouder/verzorger handvatten om de-escalerend te handelen waardoor spanningen afnemen in heftigheid en frequentie. 
  • Binnen het gezin wordt een systeembegeleider ingezet en indien nodig kan externe ondersteuning worden ingezet (individuele coaching, psychische hulp, hulp bij financiën, huishoudelijke hulp etc.).
  • We evalueren op vast momenten met het gezin en de aanmelder (CJG, Raad van de Kinderbescherming etc.). 
  • Een persoonlijke en betrokken begeleiding van aanmelding tot afsluiting.

Wanneer wordt systeembegeleiding ingezet?

Systeembegeleiding wordt ingezet in situaties waarin het gezin te maken heeft met complexe problemen en waarbij eerder hulpverleningstrajecten niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. Veelal is er bij de ouder/verzorger en/of het kind sprake van kindeigen problematiek of psychiatrische diagnoses. De toeleiding naar systeembegeleiding verloopt meestal via het CJG, de Raad van de Kinderbescherming of de WMO.

Financiering:
-Jeugdwet

Aanmelden