Wat is kidcoaching?

Er zijn kinderen die dreigen vast te lopen binnen het regulier of speciaal (cluster 4) basisonderwijs, een peuterspeelzaal/voorschool of kinderdagverblijf. Zij laten een achterstand zien op sociaal emotioneel gebied en/of gedragsproblemen: het kind kan bijvoorbeeld geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes of volgt het dagritme niet. In deze situaties is extra ondersteuning voor ‘de driehoek’, bestaande uit het kind, de leerkracht en de ouders/verzorgers, van belang. Hiermee krijgt een kind de kans om zich binnen zijn/haar vertrouwde omgeving verder te ontplooien. Enerzijds door het kind gewenst gedrag en nieuwe vaardigheden aan te leren, anderzijds door inzicht te krijgen in wat het kind van zijn omgeving nodig heeft. Is de intentie om een kind binnen de huidige setting te laten blijven, maar doet een kind hierin op dit moment een te groot beroep op je als leerkracht/begeleider/ouder?

Vanuit onze specialistische achtergrond kijken, denken en doen we graag mee.

Kidcoaching verwijst naar een vorm van begeleiding en ondersteuning gericht op kinderen en jongeren die te maken hebben met problemen in hun ontwikkeling, gedrag, of sociale omgeving. Kidcoaching is een laagdrempelige, vaak individuele aanpak waarin het kind centraal staat.  Het kan een waardevolle aanvulling zijn op intensievere vormen van zorg. Het kan aangeboden worden als lichte vorm van begeleiding voordat zwaardere hulp nodig is. 

aanmelden

Wat is het doel?

Door het tijdig signaleren en aanpakken van de hulpvraag bij het kind, kan verder leed worden voorkomen. Na het traject kan het kind ‘de driehoek’ met vertrouwen tegemoet gaan. Het kind functioneert beter in de klas, het probleemgedrag is minder geworden en hanteerbaar en het kind heeft meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. De omgeving heeft meer inzicht in het gedrag en de behoeftes van het kind en er is een gezamenlijke aanpak afgestemd.  

Hoe gaan we te werk bij kidcoaching? 

  • We bieden begeleiding op maat. De frequentie en tijd is altijd afgestemd op het kind, de hulpvraag en de doelen. 
  • We gaan uit van de hulpvragen die de leerkrachten en de ouders hebben. 
  • De ambulant begeleider werkt direct met het kind en sluit aan bij zijn of haar aanwezige krachten, aandachtsgebieden en niveau. 
  • Met behulp van verschillende methodes en oefeningen wordt er, samen met het kind, aan de doelen gewerkt. 
  • De leerkracht of begeleider wordt, samen met de ouders/verzorgers actief betrokken bij dit proces. 
  • We kijken ook naar wat zij als omgeving nodig hebben zodat ook zij optimaal en binnen hun mogelijkheden kunnen bijdragen in de ondersteuning en ontwikkeling van het kind. 
  • We stemmen regelmatig af en evalueren geregeld, om zo effectief en doelgericht te kunnen samenwerken.  

 

Wanneer wordt kidcoaching ingezet?

Kidcoaching wordt ingezet bij problemen zoals faalangst, boosheid, verdriet of onzekerheid of als het kind moeite heeft met sociale vaardigheden, zoals samenwerken of vriendjes maken. Ook zetten we kidcoaching in bij specifieke uitdagingen zoals echtscheiding, pestgedrag of verlieservaring.

Financiering:

-Jeugdwet

aanmelden