Wat is Ouder-kind Behandeling?

De relatie en hechting tussen ouders/verzorgers en hun kind is voortdurend in ontwikkeling. Door verschillende factoren kan de relatie onder druk komen te staan. Bijvoorbeeld wanneer het kind en/of de ouders/verzorgers een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt. Of wanneer er sprake is van ontwikkelingsproblematiek bij het kind.

De ouder-kind behandeling geeft handvaten om elkaar beter te begrijpen en weer op elkaar te durven vertrouwen. Ouder-kind behandeling is een vorm van therapie of behandeling waarbij zowel de ouders als het kind actief betrokken zijn zoals bijvoorbeeld observaties, oefeningen, interventies, psycho-educatie en reflectie. Door intensief samen te werken met de ouder/verzorger proberen we zicht te krijgen op wat er in het kind omgaat of wat er achter het gedrag zit. Ouder-kind behandeling is een krachtige aanpak om de problemen in de relatie tussen ouder en kind op te lossen en een stevige basis te leggen voor een gezonde, liefdevolle en ondersteunende band.

aanmelden

Wat is het doel?

Het versterken van de relatie tussen ouder en kind, het aanpakken van eventuele problemen in de interactie en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van het kind. De ouder-kind behandeling maakt ouders bewust van hun belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het kind. Ouders/verzorgers herkennen de signalen van het kind en  leren om er passend op te reageren. Dit verstevigt de relatie, stimuleert de ontwikkeling van het kind en vermindert probleemgedrag. Na de behandeling voelen ouders/verzorgers zich competenter en begrijpen ze hun kind beter. Het kind ervaart meer veiligheid en groeit in zelfvertrouwen.

Hoe gaan we te werk bij ouder-kind behandeling? 

  • In kaart brengen van de situatie

  • Een intakegesprek om de problemen en hulpvragen in kaart te brengen. Door observaties en een analyse van de interacties tussen ouders/verzorgers en kind. We inventariseren op welke gebieden de relatie ondersteuning kan gebruiken.  
  • Samen met de ouders/verzorgers worden concrete doelen geformuleerd in een behandelplan zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de interactie en communicatie, het versterken van een positieve en liefdevolle band of het vergroten van begrip en vertrouwen.  

  • Ouders/verzorgers en kind leren elkaars perspectieven en behoeften beter begrijpen.
  • We gebruiken o.a. de methode FloorPlay, Sherborne Samenspel en elementen uit Theraplay en Sherborne.
  • De behandelsessies zijn wekelijks of tweewekelijks op een locatie van JoKi-C of in de thuissituatie. Tijdens de sessies coacht een gespecialiseerd jeugdzorgwerker de ouders/verzorgers in het contact en het spel met hun kind. De ouders/verzorgers krijgen adviezen en oefenen via een spel om de interactie positiever te laten verlopen. De sessies worden opgenomen zodat ouders/verzorgers en jeugdzorgwerkers samen terug kunnen kijken, om zo tot nieuwe inzichten te komen.

 

Wanneer wordt ouder-kind behandeling ingezet?

Ouder-kind behandeling wordt ingezet als een kind moeite heeft met het ontwikkelen van een veilige band met zijn of haar ouders/verzorgers of bij moeilijk hanteerbaar gedrag van het kind dat leidt tot spanningen in het gezin. Daarnaast kan ouder-kind behandeling worden ingezet bij traumatische ervaringen bij het kind of bijvoorbeeld wanneer een kind en ouders/verzorgers moeite hebben om hun relatie opnieuw vorm te geven na een scheiding. 

 

Financiering:
-Jeugdwet

aanmelden