Wat is Multidisciplinaire kinder-dagbehandeling (MKD)?

Een kind is soms onrustig, heeft driftbuien, laat zich lastig sturen of maakt moeilijk contact. Heb je zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van je kind? Lukt het niet om je kind te begrijpen of de juiste benadering te vinden? Blijkt uit de oriëntatiefase (OF) dat je kind meer nodig heeft of heeft je kind tijdelijk een aangepaste oefenomgeving nodig? Dan kan de dagbehandeling je mogelijk verder helpen.

Multidisciplinaire kinder-dagbehandeling  is een intensieve vorm van hulpverlening voor kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar (max 5 jaar) die extra ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling, gedrag of emotionele problemen.  Dit gebeurt op een speciale dagbehandelingslocatie, waar verschillende professionals samenwerken om het kind en het gezin te begeleiden. Het multidisciplinaire aspect houdt in dat deskundigen uit verschillende vakgebieden samenwerken om een brede en geïntegreerde aanpak te bieden. De behandeling duurt gemiddeld 3 maanden tot één jaar. 

aanmelden

Wat is het doel?

Het bieden van intensieve ondersteuning aan kinderen met complexe ontwikkelings-, gedrags- of emotionele problemen zodat zij beter kunnen functioneren in hun dagelijkse leven. Tevens is aandacht voor het versterken van de opvoedvaardigheden van ouders en het verbeteren van de gezinsdynamiek. Dit alles om de veerkracht en zelfredzaamheid van het kind en het gezin te vergroten, zodat zij beter kunnen omgaan met toekomstige uitdagingen. Ouders/verzorgers krijgen meer kennis en inzicht, wat hun opvoedvaardigheden versterkt. 

Hoe gaan we te werk bij multidisciplinaire kinder-dagbehandeling?

  1. We starten eerst de oriëntatiefase
  2. Het is noodzakelijk dat ouders/verzorgers een bewuste keuze maken voor groepsbehandeling op het multidisciplinaire kinderdagcentrum (MKD). De behandeling is namelijk het meest succesvol bij een intensieve samenwerking met ouders/verzorgers. Zij kennen hun kind het beste en ieder kind ontwikkelt zich in relatie met zijn ouders/verzorgers. In een hulpverleningsplan wordt vastgelegd wat de doelen van de behandeling zijn en op welke wijze hieraan wordt gewerkt. Tussen ouders/verzorgers en het behandelteam is er regelmatig contact over de voortgang van de behandeling.
  3. Het kind komt op vaste dagen (8 dagdelen per week) naar het behandelcentrum, waar hij/zij individuele en groepsgerichte behandeling krijgen.
  4. Het team is multidisciplinair en bestaat uit vele professionals zoals psychologen, orthopedagogen, therapeuten (spel- psychomotorisch- en gedragstherapeuten), logopedisten en fysiotherapeuten. Zij werken nauw samen om behandeling op maat te kunnen bieden. 
  5. Voor elk kind wordt een behandelplan opgesteld met concrete doelen, zoals het verbeteren van sociaal-emotionele vaardigheden, omgaan met gedragsproblemen, of het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden.
  6. Ouders/verzorgers worden actief betrokken bij het behandeltraject, bijvoorbeeld door ouderbegeleiding, trainingen of gezinsgesprekken.
  7. De behandeling biedt een veilige, voorspelbare omgeving waarin kinderen structuur en gerichte begeleiding krijgen. 

 

Wanneer wordt multidisciplinaire kinderdagbehandeling ingezet?

Multidisciplinaire kinder-dagbehandeling wordt ingezet bij bijvoorbeeld agressief, opstandig of moeilijk voorspelbaar gedrag of bij ontwikkelingsproblematiek zoals ADHD, autisme (ASS) of andere problemen die invloed hebben op het functioneren. Daarnaast bieden we ook kinderen in een moeilijke thuissituatie, of kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met taal, motoriek of sociale vaardigheden een plek binnen de aangepaste oefenomgeving van de multidisciplinaire kinder-dagbehandeling.  

Voor kinderen vanaf 4 jaar bieden we -als zij daar aan toe zijn- in samenwerking met Koraal, passend onderwijs binnen het MKD.  

Financiering:
-Jeugdwet

aanmelden